Imatge de detall d'un laboratori

Divulgació científica en català mitjançant YouTube

La divulgació científica es pot realitzar a través de diferents formats, suports i mitjans: paper, àudio, vídeo, etc. La difusió que es realitza a través del paper cada vegada és més irrellevant, alhora que creixen les propostes digitals. En anglès hi ha moltes propostes digitals. En aquest article volem mostrar l’oferta que hi ha en català al canal de vídeos de YouTube. Algunes de les propostes són empresarials mentre que d’altres son personals.

Recerca en Acció

Recerca en Acció és un portal de divulgació científica de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, amb milers de recursos en català per a docents, alumnat i obert a tota la ciutadania interessada en la ciència i la recerca. S’hi poden trobar centenars de vídeos d’experiments, aventures científiques, jocs i recursos pedagògics, notícies i respostes de científics i científiques a preguntes d’interès entre molts altres continguts.

Veritasium

Veritasium és un canal de YouTube dedicat a la difusió de ciència i tecnologia amb 12 milions de subscriptors en la versió original en anglès. Creat per Derek Muller té canals doblats al castellà, l’italià, el rus, l’alemany, el coreà, l’hindi i, des de fa poc, el català. Veritasium Català és dut a terme per un equip integrat per Àngels Fumadó, Daniela Fumadó, Oriol Carbó i Ton Fumadó «amb la il·lusió d’oferir la versió en la nostra llengua d’aquest canal de divulgació amb tant d’èxit arreu del món».

Neurones Fregides

Neurones Fregides és una plataforma impulsada per joves que pretén fer de paraigua de diferents projectes de divulgació científica en català amb l’objectiu de crear xarxa, promoure la divulgació i la creació de contingut en català. A més, pretén crear referents i arribar a sectors de la societat on la divulgació clàssica no arriba. Els que participen a la plataforma i publiquen a YouTube són:

Universitats, centres de recerca i institucions museístiques

En aquest apartat trobem centres que tenen un canal de YouTube que sovint té més finalitats de màrqueting que de divulgació científica pròpiament dita. Altrament en alguns casos podem trobar recursos divulgatius interessants, remenant amb més o menys esforç.

Educació

En aquest apartat esmentem projectes que tenen una finalitat estríctament educativa, des de l’etapa infantil fins a batxillerat.

Altres

Navegant per la xarxa ens trobem més propostes. En aquest punt fem un breu esment a youtubers.cat, plataforma que indexa tots els youtubers i on podrem trobar algunes propostes personals. No disposa d’una classificació temàtica.

A l’últim, podem esmentar Joan Anton Català, canal de divulgació científica sobre astronomia i exploració de l’espai.

 

Fotografia de la capçalera: Foto d’equip de laboratori creada por freepik – www.freepik.esfe

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes". Només utilitzem galetes estadístiques i les necessàries per a una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca