llegir en Iphone

Nova interfície de lectura de l’App de Llibres de l’iOs 16 d’Apple

Aquest mes de setembre de 2022 Apple ha llançat una nova versió del programari de l’iPhone, l’iOS 16. La majoria dels canvis que s’han produït en les aplicacions són subtils, però Apple ha revisat completament la interfície de lectura dels epubs de l’aplicació Llibres (la lectura de PDF no canvia).

Per ser clars, el que ha canviat realment és llegir a Llibres, ja que la interfície de la biblioteca per a trobar i organitzar llibres no ha canviat massa des d’iOS 15, probablement perquè gran part d’ella és contingut en línia de l’Apple Books distribuït en visualitzacions de desplaçament semblants al web.

El menú de lectura i la configuració

En primer lloc, quan esteu llegint un epub (de nou, a diferència d’un PDF), Apple ha eliminat la barra d’eines de la part superior de la pantalla que es podia cridar o descartar amb un toc a la pantalla. Llibres ara amaga la majoria dels seus controls en el menú de lectura, al qual s’accedeix tocant un botó que es troba per defecte a l’extrem inferior dret.

Pantalla iPhone

Això és el que trobareu:

  • Contingut: Mostra el progrés actual al llibre i mostra la taula de continguts quan es toca
  • Cercar llibre: Apareix el tauler de cerca
  • Temes i configuració: Proporciona accés a temes preestablerts i opcions de personalització
  • Compartir: Mostra el full Compartir
  • Blocar l’orientació: Bloca l’orientació de l’aplicació Llibres en format vertical, independentment de com mantingueu l’iPhone o la configuració del sistema de l’iPhone
  • Marcador: Afegeix o elimina una adreça d’interès a la pàgina virtual actual
  • Indicador de posició: En el mode de desplaçament, el control lliscant de posició de la dreta mostra el progrés actual i el podeu arrossegar per navegar ràpidament pel llibre.

Si no us agrada tenir el botó del menú de lectura a la dreta, podeu canviar-lo a l’esquerra a Configuració > Llibres. Mentre hi sou, consulteu la resta de configuracions, especialment Mostra la barra d’estat, que manté la barra d’estat de l’iOS que es mostra en tot moment mentre llegiu, en lloc de fer-ho temporalment quan toqueu la pantalla.

Si obriu el menú de lectura, també es mostra un subtil indicador de progrés a la part superior de la pantalla que us indica quantes pàgines heu llegit del capítol actual. Aquest indicador de progrés, a més d’un altre a la part inferior que us indica que sou a la pàgina X de Y, també apareix amb un toc a la pantalla. Aquesta és la mateixa informació que apareixia en la versió iOS 15 de Llibres a la part inferior de la pantalla quan es mostrava la barra d’eines.

Apple Llibres

Creació i supressió d’adreces d’interès

Quan vaig començar a utilitzar llibres a iOS 16, em vaig trobar accidentalment creant adreces d’interès. Finalment em vaig adonar que Llibres ara crea una adreça d’interès quan toqueu dues vegades la pantalla, cosa que és fàcil de fer sense voler. Afortunadament, un altre doble toc elimina l’adreça d’interès d’una pàgina.

Quan creeu una adreça d’interès, apareix una entrada nova al menú de lectura: Adreces d’interès i destacats, que podeu tocar per veure les adreces d’interès i els aspectes destacats. Toqueu-ne un per navegar-hi. Quan hàgiu acabat amb una adreça d’interès, llisqueu de dreta a esquerra per mostrar una icona de supressió.

Navegació dins d’un llibre

Els llibres ara per defecte es desplacen verticalment en lloc de girs horitzontals de pàgina (però això es pot invertir al tauler Temes i configuració) i l’animació de volteig de pàgina ha desaparegut. Podeu saltar a l’inici de qualsevol capítol mitjançant la taula de continguts o desplaçar-vos ràpidament pel llibre mitjançant el control lliscant de posició.

Tanmateix, un cop comenceu a desplaçar-vos, tot i que una línia marca la vostra ubicació anterior, el control lliscant no s’hi enganxa, cosa que fa que sigui gairebé impossible desplaçar-vos cap a la vostra ubicació anterior. Afortunadament, hi ha una solució. Quan saltes en un llibre amb la taula de continguts, una adreça d’interès o el control lliscant de posició, apareix un botó a la part superior esquerra que mostra la ubicació de la pàgina anterior i et dona l’opció de tornar a la teva ubicació anterior. Un cop torneu a una ubicació anterior, aquest botó esquerre canvia per permetre-us saltar enrere un altre pas i apareix un altre botó a la dreta que us permetrà saltar cap endavant al vostre lloc abans del salt enrere. És com els botons enrere i endavant d’un navegador web, però amb números de pàgina.

Finalment, en un altre canvi associat a la pèrdua de la barra d’eines de la versió anterior de Llibres, ja no hi ha un botó Enrere per tornar a la pantalla principal de Llibres. En lloc d’això, toqueu el botó X sempre present a la part superior dreta de la pantalla per tornar a la vostra biblioteca.

Personalització de l’aspecte del llibre

Finalment, vegem el tauler Temes i configuració, que us permet ajustar l’aspecte i el funcionament d’un llibre concret. El més destacat són sis temes preconfigurats que combinen la configuració del tipus de lletra, la mida, el color i el fons. Són l’única manera de canviar el color de fons, però podeu canviar la resta de configuracions de manera independent:

  • Al llarg de la part superior, tocar els botons A petits i grans redueix o augmenta la mida del text.
  • El botó següent (una pàgina minúscula amb un control lliscant de posició, si us hi fixeu bé) commuta el llibre entre el desplaçament vertical i els girs horitzontals de la pàgina.
  • El botó d’extrema dreta us permet triar manualment entre mode clar o mode fosc. Com a alternativa, Match Device coincideix amb qualsevol configuració del vostre sistema i Match Surroundings utilitza els sensors de l’iPhone per ajustar el mode de llum automàticament.

Toqueu Opcions per a seleccionar un tipus de lletra concret (amb algunes opcions més que en l’anterior) i activeu el text en negreta. Encara més benvinguda que els nous tipus de lletra i l’opció en negreta són les noves opcions d’accessibilitat i disseny. Si activeu Personalitza, podeu ajustar l’espaiat de línia, l’espaiat de caràcters i l’espaiat de paraules; activar la justificació completa; i permetre diverses columnes.

Aquest article és una traducció de l’original How Apple’s Books App Has Changed in iOS 16  (TidBITS), que utilitza la llicència Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada (CC BY-NC-ND 3.0).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes". Només utilitzem galetes estadístiques i les necessàries per a una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca