àudiollibres

Audiollibres, una tendència a l’alça

Un audiollibre és la gravació íntegre d’un llibre llegit en veu alta. Si bé en podem trobar antecedents a la dècada dels 30, no és fins la dècada dels 80 que no prenen un cert impuls, mercès a l’avenç de la tecnologia: el casset! A principis del segle XXI, els cassets foren substituïts pels CD, però aquests varen anar desapareixent a mesura que la tecnologia digital es feia més accessible, alhora que la popularitat dels audiollibres continuava creixent. 

A mesura que la tecnologia digital creixia, s’anaren desenvolupant biblioteques en línia que permetien comprar i descarregar audiollibres digitals. Audible.com va ser el primer a establir un lloc web (1998) on es podien comprar i descarregar audiollibres digitals.

Els audiollibres permeten que cada vegada més persones es beneficiïn de la paraula escrita, incloses les que tenen discapacitat visual, i aquelles que d’una altra manera no tenen temps ni possibilitat de llegir ja sigui perquè estan viatjant o bé estan realitzant activitats com ara fúting, tasques domèstiques, rutines diàries, etc.

D’acord amb el distribuïdor digital OverDrive, els audiollibres han experimentat una taxa de creixement anual del 18% del 2019 al 2022. A Alemanya, la circulació dels audiollibres ha tingut una taxa de creixement anual del 23% des del 2019. Austràlia i Nova Zelanda han tingut una taxa de creixement anual del 27% des del 2019 i el Regne Unit ha tingut una taxa de creixement anual del 35% des del 2019. Pel que fa al castellà, segons dades de Dosdoce.com, en només cinc anys ha crescut notablement la indústria de continguts de pagament en castellà, mercès a la irrupció de plataformes d’àudio com Audible, Storytel, Scribd, Nextory, Podimo, Bookbeat, Sonora, etc. A finals del 2023 se superaran els 20.000 audiollibres en castellà, els 100.000 pòdcasts en castellà i s’assoliran els 500.000 usuaris de pagament en continguts d’àudio.

La Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya ofereix un espai web amb les plataformes i els webs on es poden escoltar audiollibres en català, en actualització contínua: https://llengua.gencat.cat/ca/serveis/informacio_i_difusio/accions_sensibilitzacio/audiollibres/

 

Fotografia: Marco Verch Professional Photographer (CC BY 2.0)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes". Només utilitzem galetes estadístiques i les necessàries per a una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca