BookTok

El BookTok, tendència literària que triomfa entre el jovent

TikTok, la plataforma líder de vídeos mòbils en format curt, està revolucionant el sector editorial mitjançant el BookTok.

BookTok és una subcomunitat de TikTok centrada en llibres i literatura. Els creadors creen vídeos curts sobre els llibres que llegeixen, discuteixen i en fan broma. Aquests llibres són de temàtiques i gèneres diversos. Els creadors, anomenats BookTokers, són predominantment adolescents i dones joves, i se centren principalment en la ficció per a adults joves, la fantasia per a adults joves i el romanç.

L’usuària de TikTok @caitsbooks és considerada la creadora del BookTok: el desembre del 2019 va publicar el primer vídeo, que no va tenir gaire repercussió. No fou fins el 13 de març de 2020 que un dels seus vídeos va aconseguir una gran popularitat. Des d’aleshores la comunitat de TikTokers no ha parat de créixer. Molts dels TikTokers tenen milers de seguidors, com ara @caitsbooks, que en té més de 300.000.

El 2021, els editors van veure una oportunitat per a la difusió dels seus llibres i varen començar a contactar amb creadors populars per col·laborar amb ells per promocionar títols específics o oferir llibres gratuïts.

Un exemple de la importància d’aquest fenomen del BookTok el tenim en les vendes del 2022: les vendes nord-americanes de llibres impresos van caure un 6,5% el 2022, però, a diferència de la resta de segments, les vendes impreses de ficció per a adults van augmentar un 8,5% respecte al 2019, cosa que Publishers Weekly atribueix directament al poder del BookTok (Vegeu: US sales of print books dropped 6.5% in 2022 but adult fiction sees increase).

Fotografia de la capçalera: Vista parcial de la pàgina d’inici de la TikToker catalana @mardellibres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes". Només utilitzem galetes estadístiques i les necessàries per a una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca