Apèndix

Decret sobre els usos discriminatoris de la llengua

El llenguatge serveix com a instrument de comunicació i és un reflex de la societat que l’utilitza. Per això cal evitar l’ús de formes i expressions que tenen connotacions discriminatòries per raons socials i racials i els usos en què les formes femenines són marginades o menystingudes.

D’acord amb el IV Pla d’actuació del Govern de la Generalitat de Catalunya per a la igualtat d’oportunitats per a les dones (2001–2003), i per tal de donar compliment al principi d’igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones, és convenient d’adoptar de manera explícita el compromís de la Generalitat d’usar un llenguatge no discriminatori tot incorporant-lo al Decret 107 / 1987, de 13 de març, pel qual es regula amb caràcter general l’ús de les llengües oficials per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

D’altra banda, convé prescriure l’ús d’un llenguatge simplificat i entenedor d’acord amb les formes d’expressió pròpies d’una Administració democràtica i propera a les persones i, també, l’ús de la terminologia normalitzada en català.

Per tot això, a proposta del conseller en cap i del conseller de Cultura, i de conformitat amb el Govern,

DECRETO:

Article únic

S’addicionen dos paràgrafs a l’article 2 del Decret 107 / 1987, de 13 de març, pel qual es regula l’ús de les llengües oficials per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, amb aquest contingut:

“2.2 En l’ús de les llengües oficials l’Administració de la Generalitat ha d’emprar, amb correcció, un llenguatge directe i simplificat i ha d’evitar l’ús de formes discriminatòries i androcèntriques.”

“2.3 En l’ús del català l’Administració de la Generalitat ha d’emprar els termes normalitzats pel Centre de Terminologia Termcat per designar en aquesta llengua els conceptes a què es refereixen.”

Disposició final

L’actual apartat únic de l’article 2 del Decret 107 / 1987, de 13 de març, es designa amb el número 2.1.

Barcelona, 28 de maig de 2002

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Artur Mas i Gavarró

Conseller en cap

Jordi Vilajoana i Rovira

Conseller de Cultura

  • DOGC núm. 3660 – 19/06/2002. Decret 162 / 2002, de 28 de maig, de modificació del decret 107 / 1987, de 13 de març, pel qual es regula l’ús de les llengües oficials per part de l’Administració de la Generalitat Catalunya, amb l’objecte de promoure l’ús d’un llenguatge simplificat i no discriminat i de la terminologia catalana normalitzada.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes". Només utilitzem galetes estadístiques i les necessàries per a una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca